Bebekler ilk doğduğu andan itibaren anne sütüyle beslenmektedir. Yeterli gelişimini tamamlayana kadar da sürekli olarak anne sütü verilmektedir. Ancak bebeklerin midesi çok küçüktür. Küçük bir mideye sahip oldukları için bebekler çabuk doyar ve çabuk acıkır. Bu yüzden bebeklerin doyduğunu anlamak çok önemlidir.
İlk defa bebek sahibi olan ebeveynlerin bebeklerin doğduğunu nasıl anlayacaklarını veya acıktığını nasıl anlayacaklarını bilmez. Bunun sebebi bebeğin verdiği ilk heyecan ve yeni tecrübe etmeleridir. Ancak bu konuda ilk başlarda kesinlikle endişelenmenize gerek yoktur. Zira anne bebek ilişkisi günden güne sürekli olarak gelişir. Bu gelişimler bebeğinizin ne zaman aç olduğunu ne zaman tok olduğunu anlamanızı sağlayacaktır. Bugün sizlere yenidoğan bebekler için bilgi sahibi olmanızı sağlayacak bir yazı hazırladık.
Bebeğin Doyduğu Nasıl Anlaşılır?
Bebeğinizin doyduğunu anlamanın birkaç yolu vardır. Bu unsurları dikkate alırsanız aklınızda acaba aç mı acaba doydu mu gibi sorular kesinlikle olmayacaktır.
Bebeğinizin doyduğunu anlamanın ilk yolu gelişimini sürekli olarak takip etmektir. Bu uzun vadede sonuçlar verecektir. Ancak bebeğinizin doyduğunu anlamanın en kesin sonucu budur.
Bebeğinizi emzirirken kendi kendine emmeyi bırakıyor ve memeyi ağzına götürdüğünüzde kafasını çekiyorsa daha fazla zorlamanıza gerek yoktur. Biz nasıl doyduğumuz zaman yemek yemeyi bırakıyorsak bebeklerde doyduğu zaman emmeyi bırakır.
Bebeğiniz karnı doyduğu zaman mutlu olur. Başka şeylerle ilgilenebilir. Mesela çok sevdiği bir çıngırağı varsa, doyduğu zaman bununla oynamak ister. Bebeğiniz kendisini sizlere ifade edemez. Sizin bebeğinizin doyduğunu anlamanızın en kolay yolu bebek bezi değiştirme sıklığınızdır. Bebek bezini gün içerisinde 6 – 7 defa değiştirilmesi gerekiyor.
Bebeğinizi emzirme sırasında kontrol edil sürekli. Karnı doyan yenidoğan bebek kollarını ve bacaklarını gevşetir bunun sebebi, karnı doyan bebek rahatlar.
Ayrıca yemek yediğimizde bizi uyku basar. Bebeklerde de aynı durum vardır. Karnı iyice doymuş olan yenidoğan bebekler genelde ara ara uyuklamalar yapar.
Yenidoğan Bebekler İçin Ne kadar Anne Sütü Gerekli?
Bebeklerin mide kapasitesi ilk aylarda çok küçüktür. Bebeğinizle beraber mide kapasitesi de büyümektedir. Yenidoğan bebekler ilk doğdukları gün bir buçuk çay kaşığı kadar anne sütü ile doymaktadır. İlk iki gün bir buçuk, iki çay kaşığı civarı süt yeterli olacaktır. Üçüncü gün bebeğinizin süt ihtiyacı da artacaktır. Çok hızlı bir şekilde bir buçuk çay kaşığı sütten bir, bir buçuk çorba kaşığı süt içmeye başlayacaktır. Bu bir, bir buçuk çorba kaşığı süt içmesi ilk ay boyunca devam edecektir. Bebeğiniz birinci ayını tamamladığı zaman süt içme oranında büyük artış olacaktır. Bir aylık bebekler yarım çay bardağı hatta bir çay bardağı kadar süt içmeye başlayacaktır.
Bu gelişme süreçlerinde eğer annelerin sütü bebekleri için yetmiyorsa, anne yeteri kadar beslenmiyordur. Anne beslenmesi bebeğin doymasıyla doğru orantılıdır. Anneler doğum sonrası kiloları hızlı bir şekilde verebilmek için aç kalır. Genelde bu yapılan bir hatadır. Ancak emzirme döneminde olan annelerin yemek yemesi çok büyük önem arz etmektedir. Bu yüzden emzirme döneminde bebekler asla aç kalmamalı, yemeğini düzenli ve sağlıklı bir şekilde yemelidir.
Yenidoğan Bebeğin Aç Olduğunu Nasıl Anlarız?
Ebeveynler her zaman bebeğim acaba doymadı mı diye düşünmektedir. Bebeğin aç olup olmadığını anlamanın yolları elbette var. Bunları öğrenen ebeveynlerin daha rahat bebek büyütme dönemi geçirecekleri kesindir. Bebeğin aç olduğunu nasıl anlarız inceleyelim.
Bebeklerin kendilerini anlatmalarının tek yolu ağlamaktır. Eğer bebeğiniz uykusundan ağlayarak uyanıyorsa veya uyurken ağlamaktan uyuyamıyorsa aç olabilir.
Bebeklerin bazı hareketleriyle aç olup olmadıklarını anlayabilirsiniz. Bebekler anne memesine saldırarak aç olduklarını anlatmaya çalışırlar.
Bebeklerin karnı doyduğunda uyuduğunu söylemiştik. Eğer uyku süreleri çok kısa ve uykudan ağlayarak uyanıyorsa büyük ihtimal karnı tam olarak doymuyor ve karnı aç bir şekilde uyanıyor.
Annelerin göğüslerinde fazla sütten dolayı hassasiyet ve dolgunluk hissediyorsa bebekleri yeteri kadar süt emmiyordur. Bu noktada uzman bir doktordan destek almanız gerekmektedir.
Bebeklerin gelişim sürecinde kilo kaybı yaşaması normal bir durum değildir. Eğer bebeğiniz kilo kaybediyorsa karnı doymuyordur.