Arama

Anne – Bebek Bağının Gelişmesi

Anneler için bebekler, bebekler içinde anneleri şüphesiz çok önemlidir. Anne ve bebek arasında çok güçlü bir bağ bulunmaktadır. Bu bağ bebeğin gözlerini ilk açtığı andan itibaren başladığı düşünülmektedir. Ancak yanlış bir bilgidir. Uzmanlara göre bebek ile anne arasında bulunan bağ bebeğin anne rahmine düşmesinden itibaren başlamaktadır. Düşünüldüğü zaman anne ile bebeğin ilk tanışması ve annenin bebeği için bir şeyler yapması ana rahminden başlamaktadır. Anne ve bebek arasında bağ doğal olarak gelişir.

Anne bebek arasında bulunan bağın gelişmesinin ilk anı göbek bağı kesilen bebeğin anne kucağına verilmesiyle başlar. Bebek gözü açtığında ilk gördüğü annesi olmaktadır. Ayrıca ilk annesinin kokusunu almaya başlar. İlk olarak annesinin ona sarılması ve dokunması çok önemlidir.

Anne Bebek Bağını Geliştiren Unsurlar

Anne bebek bağının gelişmiş olduğu bebekler, büyüdükleri zaman sosyal yaşantılarında daha başarılı olurlar. Anne bebek bağının doğal olarak geliştiğini söylemiştik. Ancak doğal olarak gelişmesinin yanı sıra bazı unsurlar ile bağın gelişmesi desteklenebilir.

  • İlk unsur uzmanlarında tavsiye ettiği bir konu bebeğin kanguru yardımıyla taşınması. Kanguru sayesinde bebeğiniz sürekli sizin kokunuzu alacak ve sürekli sizi görecek. Sürekli olarak fiziksel bir temas içinde olacağınız için bebeğinizle aranızda bulunan bağ gelişecektir.
  • Bebek arabası anne bebek bağının gelişiminde etkin rol oynamaktadır. Anneye dönük bir bebek arabası almak anne bebek bağını geliştirir. Bunun sebebi yine sürekli olarak bebeğin annesini görmesidir.
  • Annelerin bebekleriyle beraber vakit geçirmeleri örneğin yemek yemesi, oyun oynaması, gezmesi gibi unsurlar yine anne bebek bağını geliştirmektedir.
  • Bebeklerle daha sağlıklı bir bağ kurmak istiyorsanız beraber olduğunuzda televizyon telefon gibi dikkatini dağıtacak unsurları ortadan kaldırmalısınız. Bunun yerine bebeğinizin ilgi odağını kendinize çekmelisiniz.
  • Bebeğinizle aynı odada uyumaya çalışın. Bebekler ilk uyandığında sizi gördüğünde size daha fazla güvenecektir.
  • Eğer doğum sonrası psikolojik olarak sıkıntıya girdiyseniz, destek almanız sizin için daha iyi olacaktır. Daha sağlıklı bir şekilde çocuğunuzla daha sağlam iletişim ve bağ kurarsınız.

Çalışan Anneler İçin Bebek Bağı Nasıl Gelişir?

Çalışan annelerin en büyük korkusu yoğun oldukları ve günün büyük bir kısmında bebekleriyle olamadıkları için anne bağlarının güçsüz olmasıdır. Elbette bebeklerimizle aramızdaki bağın gelişmesi için daha fazla vakit geçirmek önemlidir. Ama eğer yoğun çalışan bir iş kadınızsanız sizler için birkaç önerimiz var. Bunları uygulamanız aranızdaki bağı geliştirmeye oldukça faydalı olacaktır.

Öncelikle bebeğimle vakit geçiremiyorum aramızdaki bağ hiçbir zaman güçlü olmayacak diye düşünüp kendini moralinizi bozmayın. Öncesinde bebeklerle ilk bağın anne rahmine düştüğünde oluştuğundan bahsetmiştik. Bu yüzden moralinizi yüksek tutmanız bağ konusunda çok önemlidir.
İşten eve geldiğiniz zaman ilk hemen kendinize gelip bebeğiniz için vakit ayırın. Onunla beraber oturun, oyun oynayın kısacası onunla ortak bir şeyler yapın. Sizin yanınızda olduğunu anlamasını sağlayın.

Siz evde yokken bebeğinizin uyuduğu yere veya yakınına sizin kıyafetlerinizden koydurabilirsiniz. Anne kokusu çok önemlidir. Bebekleri anne kokusu her zaman rahatlatmıştır.
Unutulmaması gereken diğer bir konu ise bebeklerin sadece anne bağının kuvvetli olması yeterli değildir. Babalara da büyük iş düşmektedir. Babalarda bahsettiklerimizden yola çıkarak bebekleri ile aralarındaki bağı güçlendirebilir. Ebeveynleriyle iyi anlaşan bebeklerin sosyal yaşantıları çok daha iyi olacaktır.
Ayrıca unutulmaması gereken diğer bir konu ise aceleci davranmamaktır. Bir anda bebeğe güven vermek için fazla ilgi alakal göstermek onun sıkılmasına ve huzursuz olmasına neden olabilir. Zamana yaymak ve sürekli olarak devam ettirmek gerekiyor.

Bir yanıt yazın