Arama

Sonbahar Bebekleri Nasıl Giydirilmeli?

Eylül ayı bitmek üzere, sonbahar yüzünü iyice göstermeye başladı. Gündüzler sıcak olsa da akşama doğru hava serinlemeye başlıyor, evden çıkarken üzerimize hırka veya ceket almaya başladık bile. Biz yetişkinler olarak bu dönemde tam olarak nasıl giyineceğimizi bilemezken yeni doğan bebekler ve ebeveynleri için bu durum daha da hassas. Peki, sonbaharda bebek nasıl giydirilmeli? Uzman kişilerin yorumlarını dikkate aldığımız bu yazımızda size doğumdan sonra bebeğin giydirilmesi ve bebekler sonbaharda nasıl giydirilmeli konusunda ipuçları vereceğiz.

Annelik, aynı anda birkaç duyguyu birden yaşamaktır. Bebeğimiz aç mı, üşüyor mu, huzursuz mu? Kendimizi çoğu zaman her duyguya yetişmeye çalışırken buluruz, o yüzden bazı dönemlerde ekstra hassas olabiliriz. Eğer ilk doğumumuzsa bebeğimizin nasıl giydirilmesi konusunda tecrübesiz olmamız çok normal. Çevremizden, ailemizden yardım alırız genellikle bu konularda. Yine de teknolojinin bu kadar ilerlediği bir dönemde kafamızdaki sorularla ilgili internette tek tıklamayla da bazı ipuçlarına ulaşmamız mümkün. Yaz, kış, ilkbahar, sonbahar hepsi doğum için birbirinden farklı avantajı ve dezavantajı olan mevsimler. Sonbaharda olduğumuz için biz bu yazımızda sonbahar dönemini ele almak istedik.  Sonbaharda bebekler nasıl giydirilmeli konu başlığımızla sizlerleyiz.

Uzmanlar, her bebeğin biyolojik yapısının farklı olduğunu söylüyor. Evet, yeni doğan bir bebeğin üşümesinden hepimiz korkuyoruz, onu hemen sarıp sarmalamak istiyoruz ama acaba bebeğimiz sıcağı gerçekten seviyor mu? Bebek bakımında en sık yapılan hataların başında bebeği çok kalın ve sıkı giydirmek olduğu bilinmektedir. Bununla beraber ani hava değişimleri olabilmektedir, buna karşı dikkatli olmak gerekir. Bağışıklık sistemi henüz tam gelişmemiş olan bebekler hava değişikliklerinden daha kolay etkilenmektedir. Havanın soğuduğu dönemlerde vücut metabolizması yavaşlamaktadır. Bu durum vücut direncimizi düşürür ve vücut mikroplarla daha zor savaşır. Buna bağlı olarak bebek ve çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları gelişebilir. Mevsime uygun giydirilmeyen bebek hasta olur, tıpkı yetişkinler gibi. Bebeğin hem üşümesi hem terlemesi iyi değildir, bebek mevsime uygun giydirilmelidir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzman doktorları pamuklu kıyafetlerin bebek giyiminde tercih edilmesini, naylon içerikli kıyafetlerin bebek giyiminde tercih edilmemesi gerektiğini söylüyorlar. Bebeğe hem üşütmeyen hem de terletmeyen kumaştan giysiler giydirilmesi gerekmektedir.

  1. Sonbaharda doğan bebeğe giydirilmesi gereken kıyafetler ilkbaharda doğan bebeklerin kıyafetleriyle çok farklık göstermemekle beraber başlık, eldiven ve çorap bebeğe giydirilecek kıyafetler arasında ilk sırada yer alır. Doğumdan sonra ilk günlerde penye tulumlar, pamuklu çoraplar, triko hırkalar ile bebeğinizi ısıtacak pamuklu battaniyelerin elinizin altında olması size büyük kolaylık sağlar.
  2. Dışarı çıkarken hırka, yelek gibi giysileri yanınıza almayı unutmayın. Sonbaharda penye ve pamuklu kumaşlar daha çok tercih edilmektedir.
  3. Bebeğinizi gece uyurken mümkün olduğunca az giydirmeniz terlemesini engelleyecektir. Uzmanlar bebeklerin gece kalın giydirilmemesini ve üzerlerine penye bir battaniye serilmesinin yeterli olacağını belirtiyor.
  4. Mevsime uygun giydirilmeyen bebekler hızlı hastalanır, bu açıdan bebeğe mevsime göre giysi giydirmek önemlidir.
  5. Dışarı çıkarken mevsime uygun giydirdiğiniz bebeğiniz için havanın değişme ihtimaline karşın yanınıza yedek kıyafetler almayı unutmayın.
  6. Bebek giysisi seçerken nelere dikkat etmeli dediğinizi duyar gibiyiz, iç giyim, dış giyim, elbise ve ceketlerin yüzde yüz pamuklu kumaştan olmasına özen gösterin. Uzmanlar en sağlıklı kumaşın pamuk olduğunu belirtiyor.

Çocuk Hastalıkları uzmanları, bebeği giydirmeden önce bebeğin üşüyüp üşümediğini anlamak için ense ve koltuk altına bakılması gerektiğini, burun ve avuçtan yapılan kontrolün yanlış olduğunu belirtmektedir. Bebeğinizin üşüyüp üşümediğini de aralıklarla kontrol etmenizde fayda var.

Umuyoruz ki bu yazımız sonbaharda doğan bebeklerin nasıl giydirilmesi gerektiği konusunda size yardımcı olmuştur. Bebeğinizle beraber hastalıksız, sağlıklı bir sonbahar mevsimi geçirmenizi diliyoruz!

Bir yanıt yazın