Arama

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü

Bu dünyada konuşamayan ama aslında insanlar kadar duygulu olduğuna inandığımız canlılar hayvanlardır kuşkusuz. Bazılarımız kedi, köpek sahiplenirken, bazılarımız sürüngenlere sevdalıyızdır. Hayvanlarla iç içe büyümek bir çocuk için en değerli şeylerden biridir. Hayvanlar bize dostluğu, paylaşmayı, karşılıksız sevgiyi, sorumluluk almayı ve merhamet duygusunu öğretir. Hayvanları korumak, onlara sahip çıkmak, zarar vermemek ve onların da hakları olduğunu hiçbir zaman unutmamak gerekir. Biz de bu anlamlı güne dikkat çekmek için hayvan hakları ve bugünün anlamını anlatan 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü ile ilgili yazı paylaşmak istedik.

4 Ekim, tüm dünyada Hayvanları Koruma Günü olarak bilinmektedir. World Animal Day web sitesi hayvanlar gününün nereden çıktığını şu şekilde özetliyor. Almanyalı yazar Henrich Zimmermann’ın öncülüğünde ilk kez 24 Mart 1925’te organize edilen Dünya Hayvanlar Günü, 1929’dan beri her yıl 4 Ekim tarihinde kutlanıyor. Dünya Hayvanlar Günü’ nün 4 Ekim tarihinde kutlanmasının sebebi ise şöyle;  bir efsaneye göre hayvanlarla iletişim kurabildiğine inanılan ve “ekolojinin koruyucu azizi” olarak da bilinen Katolik Fransiskan Cemaatinin kurucusu Assisili Francesco’nun ölüm yıl dönümü 4 Ekim olduğu için bu tarih Dünya Hayvanlar Günü olarak belirlenmiş. Hayvan severler ilk kez 1822 yılında İngiltere’de; hayvanları korumak, insanların hayvanlara iyi davranmalarını, hayvanların daha iyi koşullarda beslenme ve korunmalarını sağlamak amacıyla Hayvanları Koruma Birliği’ni kurdular. Türkiye’de Hayvanları Koruma Derneği 1908 yılında kuruldu. Aynı amaçla benzer dernekler birleşerek Hollanda’nın başkenti Lahey’de Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu platformunu oluşturdular.

1931 yılında Floransa’da toplanan bu platform, tüm dünyada yok olma tehdidi altında bulunan hayvan türlerine dikkat çekmek için 4 Ekim tarihini Hayvanları Koruma Günü ilan etti. 4 Ekim tarihinin amacı, tüm evrende insanlardan başka canlılar olduğunu bilmek, hayvanların yaşam alanlarına müdahale etmemek, onların yaşama hakkına saygı duymaktır. Evde beslenen evcil hayvanlara merhametli davranmak, onları koruyup kollamak, onların iyi koşullarda beslenmeleri konusunda farkındalık yaratmaktır.

Dünya Hayvanları Koruma Topluluğu (WSPA), farklı organizasyon isimleri altında 1950’den beri hayvanların korunmasına ilişkin faaliyet gösteriyor. WSPA; doğal felaketlere yaşayan hayvanları himaye altına almaktan, yasadışı hayvan ticaretlerini önlemeye kadar birçok alanda aktivist çalışmalar ve araştırmalar yürütüyor.

Dünyada maddi kazanç ve eğlence amacıyla birçok hayvan, işkence, eziyet ve kötü muamele görmektedir. Diğer taraftan dünyanın birçok yerinde hayvanlar, sirk ve gösteri mekânlarında para kazanma uğruna farklı farklı eziyetlere maruz kalmaktadır.. Zincirlere tutsak olan hayvanlar doğal yaşamından koparılmaktadır.

Hayvan Hakları Nelerdir?

15 Ekim 1978’de Paris UNESCO evinde Hayvan Hakları Evrensel Bildirisi ilan edilmiştir. Bu bildiriye göre hayvan hakları şu şekildedir;

  • Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit dünyaya gelirler ve aynı varoluş hakkına sahiptirler.
  • Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. Bir hayvan türü olan insan, diğer hayvanları yok edemez. Bu hakkı çiğneyip onları sömüremez. İnsan, bilgilerini hayvanların hizmetine sunmakla görevlidir. Bütün hayvanların insanca gözetilme, bakılma ve korunma hakları vardır.
  • Hiçbir hayvana kötü davranılamaz, acımasız ve zalimce eylem yapılamaz.
  • Yabani türden olan bütün hayvanlar, kendi özel doğal çevrelerinde karada, havada ve suda yaşama ve üreme hakkına sahiptir. Eğitim amaçlı olsa bile özgürlükten yoksun kılmanın her çeşidi bu hakka aykırıdır.
  • Geleneksel olarak insanların çevresinde yaşayan bir türden olan bütün hayvanlar uyumlu bir biçimde türüne özgü yaşam koşulları ve özgürlük içinde yaşama ve üreme hakkına sahiptir.
  • İnsanların yanlarına aldıkları bütün hayvanlar doğal ömür uzunluklarına uygun sürece yaşama hakkına sahiptir. Bir hayvanı terk etmek acımasız ve aşağılık bir davranıştır.
  • Bütün çalışan hayvanlar iş süresi ve yoğunluğunun sınırlandırılması ve güçlerini artırıcı bir beslenme ve dinlenme hakkına sahiptir.
  • Hayvanlara fiziki ya da psikolojik bir acı çektiren deneyler yapmak hayvan haklarına aykırıdır. Tıbbi, bilimsel, ticari ve başkaca biçimlerdeki her türlü deneyler için de durum böyledir.
  • Hayvanlardan insanların eğlencesi olsun diye yararlanılamaz, hayvanların seyrettirilmesi ve hayvanlardan yararlanılan gösteriler hayvan onuruna aykırıdır.
  • Zorunluluk olmaksızın bir hayvanın öldürülmesi yaşama karşı suçtur.
  • Çok sayıda yabani hayvanın öldürülmesi demek olan her davranış bir soykırım, yani bir suçtur.
  • Hayvan ölümüne de saygı göstermek gerekir. Hayvanın öldürüldüğü şiddet sahneleri sinema ve televizyonda yasaklanmalıdır.
  • Hayvanları koruma ve savunma kuralları, hükümet düzeyinde temsil olunmalıdır. Hayvan hakları da insan hakları gibi yasayla korunmalıdır.

Türkiye’de Hayvan Hakları

Türkiye’de hayvan hakları, 5199 sayılı Kanun ile düzenleniyor. Kanun; hayvanların iyi muamele görerek ve rahat bir şekilde yaşamasını temin etmek ve ayrıca acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını sağlamak amacıyla 2004 yılında yürürlüğe girdi. Kanun’a göre tüm hayvanlar eşit ve kanun hükümleri çerçevesinde yaşam hakkına sahip. Hayvanların korunması ve bakımı için önlemler alınmasını ön gören kanun, evcil ve yabani hayvan ayrımı gözetmiyor.

Hayvanları Koruma Günü’nde birçok kişi birbirinden farklı Hayvanları Koruma Günü Sözleri paylaşmaktadır. En güzel cümle bizim için şu;

‘’ Çocuklarımızı hayvan sevgisiyle büyütelim ki o sevgi tüm dünyayı güzelleştirsin. ‘’

Yine aynı şekilde hayvan severler tarafından bu özel gün için çeşitli illerde 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü etkinlikleri düzenlenmektedir. Hayvan haklarına toplumun dikkatini çekmek hepimizin vicdani sorumluluğudur. Hayvanları sevdiğimiz kadar onların yaşama ve korunma haklarına da her zaman saygı duymalıyız.

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü kutlu olsun!

Bir yanıt yazın