1 Eylül Dünya Barış Günü veya Uluslararası Barış Günü, Birleşmiş Milletler tarafından bir Dünya Barış Günü olarak kabul edilinceye dek Varşova Paktı ve Sovyetler Birliği üyesi ülkeler barış içinde bir dünyayı hatırlatmak amacıyla Almanya’nın 1939 yılında Polonya’yı işgal edip İkinci Dünya Savaşı’nı başlattığı tarih olan 1 Eylül’ü ‘’Dünya Barış Günü’’ ilan edip kutlamışlardır. Dünya Barış Günü ilk kez 1981 yılında ilan edilmiştir, ilk kez 1982 yılında da kutlanmıştır.
Dünya Barış Günü Ne Zaman Kutlanır?
Birleşmiş Milletler’in 7 Eylül 2001 tarihli Genel Kurul’unda 21 Eylül Barış Günü olarak tekrar düzenlenmiştir. Fakat her yıl 1 Eylül tarihinde birçok ülkede Dünya Barış Günü kutlaması yapılmaya devam edilmektedir.
Dünya Barış Günü Neden Kutlanıyor?
Dünya Barış Günü’nün anlamı ne derseniz, Birleşmiş Milletler bu özel günde dünya genelinde çatışmaların önlenmesi aynı zamanda dünya barışı yolunda bilinçlenmeyi hedeflemiştir. Her 21 Eylül tarihinde Birleşmiş Milletler Merkezi’de Barış Çanı çalmaktadır. Barış Çanı, savaşlarda hayatını kaybeden insanların hatırası için tüm kıtalardan çocukların bağışladığı bozuk paralarla Japonya tarafından üretilmiştir. Çanın üzerinde ‘’Çok Yaşa Mutlak Barış’’ yazmaktadır.
Dünya Barış Günü Hangi Ülkelerde Kutlanır?
Birleşmiş Milletler’e üye olan 193 ülkede Dünya Barış Günü kutlanmaktadır. Bu ülkelere Türkiye de dâhildir.
1 Eylül Dünya Barış Günü Etkinlikleri
Dünya genelinde bu özel gün kapsamında farklı birçok etkinlik düzenlenmektedir. Ülkemizde de devlet başkanlarından dünya barışına yönelik mesajlar paylaşılmakta, farklı şehirlerde konserler ve etkinlikler düzenlenmektedir.
Ünlü Kişilerden Dünya Barış Günü Sözleri
Dünyaca ünlü kişilerin dünya barışı ile ilgili sözleri ise şöyle; Amerikalı ünlü gitarist Jimi Hendrix, ‘’Sevginin gücü, güç sevgisini yendiğinde, dünya barışın ne olduğunu öğrenecek.’’ cümlesiyle akıllara kazınmıştır. John F. Kennedy, ‘’ İnsanoğlu savaşa son vermelidir, yoksa savaş insanoğluna son verecektir.’’ diyerek savaş karşıtı bir cümle kurmuştur. Romalı devlet adamı Marcus Tullius Cicero ise ‘’En kötü barış, en haklı savaştan daha iyidir.’’ diyerek herkesin barış içinde yaşaması gerektiğini savunmuştur. Dünyaca ünlü bilim insanı ve yazar olan Benjamin Franklin barışın önemini ‘’Ne iyi bir savaş vardır ne de kötü bir barış.’’ cümlesiyle vurgulamıştır. Fransız düşünür Montesquieu barışla ilgili şu sözleri söylemiştir; ‘’Savaş ve hâkimiyetin genişletilmesi monarşinin, barış ve ılımlılık ise cumhuriyetin ruhudur.’’
‘’Dağlar, insanlar hatta ölüm bile yorulduysa şimdi en güzel şiir barıştır.’’
Ünlü Türk yazarımız Yaşar Kemal ‘’Dağlar, insanlar hatta ölüm bile yorulduysa şimdi en güzel şiir barıştır.’’ diyerek barışın önemini vurgulamıştır. Son olarak Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün akıllara kazınmış ‘’Yurtta sulh cihanda sulh.’’ cümlesiyle dünya barışına verdiği önemi tekrar hatırlatmak isteriz.
Kuşkusuz savaşların olmadığı, herkesin mutlu bir şekilde yaşayabildiği dünya hepimizin hayalidir. Çocuklarımızın Dünya Barış Günü hakkında bilgi sahibi olması, dünya barışını onlara anlatmak hepimizin görevidir. Din, dil, ırk fark etmeksizin hepimizin barış içinde yaşaması diler, herkesin Dünya Barış Günü’nü içtenlikle kutlarız.