Arama

Dünya İlk Yardım Günü ve Önemi

Dünya İlk Yardım Günü ne zaman?  Tüm dünyada ilk yardımın önemini vurgulamak için 2003 yılından beri Eylül ayının ikinci Cumartesi Dünya İlk Yardım Günü olarak kutlanmaktadır.

İlk Yardım Nedir?

İlk yardım; herhangi bir coğrafyada din, dil, ırk, cinsiyet, yaş gözetmeksizin ev, iş, trafik kazası afet gibi olaylarda hayatı riske atan bir durumda, sağlık görevlerinin müdahalesi gelene kadar, olay yerinde hayatın kurtarılması veya durumun daha kötüye gitmesini önlemek amacıyla, eldeki mevcut araç-gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalara verilen addır. İlk yardım eğitimi Sağlık Bakanlığı tarafından verilir. En az ilkokul mezunuysanız ilk yardım eğitimi alabilirsiniz. İlk yardım eğitimini tamamladıktan sonra ilk yardımcı sertifikasıyla beraber ilk yardımcı kimlik kartınızı alabilirsiniz.

İlk Yardımın Amacı Nedir?

İlk yardımın amacı, temel olarak hayatı korumak ve kurtarmaktır. Kaza/yaralanma anında, sağlık ekipleri gelmeden önce eğitimli ilkyardımcı tarafından yaralının sabit tutulması, durumunun bozulmaması oldukça önemlidir. Mümkünse yaralıyı kaza yerinden ve daha fazla yaralanmasından korumak gerekir. Sağlık ekiplerini beklerken ilk yardım uygulamak, kişinin vücut sıcaklığını korumak, kanama varsa kanamayı durdurmak oldukça önemlidir. İyileşmeye katkı sağlamak için bandajlama teknikleri kullanılabilir.

İlk Yardımın Önemi Nedir?

TÜİK verilerine 2018 yılında 6 bin 675 kişi trafik kazalarında hayatını kaybetmiştir. Bu kişilerin neredeyse yarısı olay yerinde hayatını kaybetmiştir.

Depremler sebebiyle son 100 yıl içinde Türkiye’de hayatını kaybedenlerin sayısı 78.000 dir.

Acil servislere başvuru nedenlerinin 1/3 ü ev kazasıdır.

İş kazalarının sayısı ise oldukça fazla olan ülkemizde ilk yardımın önemi her geçen gün artmaktadır. Ne kadar fazla gönüllü ilk yardımcı olursa ölüm ve yaralanmaların sayısı o kadar azalacaktır, bu yüzden ilk yardım tüm dünyada oldukça önemlidir. Olay yerinde ilk yardım eğitimi almış kişi/kişiler varsa ve buna rağmen eğitimsiz kişiler yaralıya müdahale etmek istiyorsa buna engel olmalıyız çünkü yanlış taşıma, hareket, müdahale hayat kurtarmaktan ziyade hayatı riske atabilir. İlk yardım eğitimi alsak da almasak da bir kaza anında yapacağımız ilk şey 112’yi arayıp bulunulan konuma tıbbi destek istemektir. Mümkünse kaç yaralı olduğu, ortalama olarak kişilerin yaşları, cinsiyetleri, ağır durumda olan kişi sayısını sağlık yetkililerine söylemek oldukça önemlidir.

Acil Tedavi ve İlk Yardım Arasındaki Farklar Nelerdir?

Acil tedavi, ehliyet almış kişiler tarafından gerekli ekipmanlarla olay yerinde veya sağlık üniterinde yapılan tıbbi müdahaledir. İlk yardım ise bu konuda eğitim almış kişilerin, olay yerinde mevcut ekipmanlarla yaptığı temel yaşam desteği ve müdahalesidir.

Ev Kazaları İçin Bilinmesi Gereken İlk Yardım Uygulamaları

Kazaların %25’ini maalesef ev kazaları oluşturmaktadır. Bu açıdan baktığımızda bilmemiz gereken bazı önemli detaylar ve uygulamalar evde kaza oluşumunu engelleyebilir hatta hayat kurtarabilir.

Öncelikle çocuklu evlerde kaza oluşma ihtimali daha yüksek olabilmektedir. Mobilya, televizyon gibi eşyaları sabitlemek bu açıdan oldukça önemlidir. Halıların, paspasların kaymasını engellemeniz, yere dökülen sıvılara en kısa sürede çözüm bulmanız kaza oluşumunu engelleyecektir. Evde açık priz, elektrik kablosu gibi tehlikeli araçları açık bırakmamak bebek ve çocukların ulaşamaması açısından oldukça önemlidir. Çakmak gibi yanıcı maddelerin ortada bırakılmaması yangınla beraber kaza oluşumunu da önleyecektir. Çocukların uzanabileceği yerde sıvı bırakılmaması gerekir aynı şekilde çocuklar yağ dolu tavaya uzanabilirler bu da yaralanmalarına sebep olabilir, bunun için de önlem amacıyla ocaktaki tavanın sapları içe döndürülmelidir. Bebek ve çocukların boğazına kaçabilecek kuruyemiş, şeker, boncuk gibi küçük cisimleri ortada bırakmamaya özen göstermek gerekir. Çocukları banyoda, havuz başında yalnız bırakmamak en önemli önlemlerden biridir. Oyun alanlarının da çocuklar için uygun olup olmadığını her zaman kontrol etmenizde fayda var.

İlk yardım hayat kurtarır, bunun için de evde basitçe uygulayabileceğiniz ilk yardım uygulamalarından kısaca bahsetmek istiyoruz.

  1. Heimlich Manevrası: Herkesin bilmesi gereken ilk yardım uygulamasıdır. Boğaza kaçan bir cisim dolayısıyla solunum yolunun ani şekilde tıkanması sırasında uygulanabilecek, hayat kurtaran uygulamadır. Yetkili kişilerden bu uygulamayı öğrenmeniz oldukça önemlidir.
  2. Yaraları Sıkıca Bandajlamamak: Her yaşta başımıza gelebilecek yaralanma, kesik, kırık, kanama gibi durumlarda yaralı bölgenin sıkı bandajlanmaması, yaranın tamamen ıslak veya kuru bırakılmaması önemlidir. Steril bez kullanılmalı, pamuk kullanılmamalıdır. Cilt ile pansuman malzemesinin yapışmamasına özen gösterilmelidir.
  3. Batan Cismin Çıkarılmaya Çalışılmaması: Vücuda herhangi bir cismin batması durumunda cismin yerinden çıkarılmaya çalışılması tehlikelidir, kişiye daha fazla zarar verebilir. Batan yerin etrafı sargı beziyle desteklenip hemen tıbbi yardım çağrılmalıdır.
  4. Kırık Bölgesini Sabitlemek: Kırık, çıkık, burkulma gibi yaralanmalar çocuklarda sık görülen durumlardandır, ebeveyn olarak bizim başımıza da gelebilir. Bu durumda ağrı ve şişkinliğin azalması, dokuların daha fazla zarar görmemesi için kırık veya çıkık bölgesi sabitlenmelidir. Yaralı bölge kalp seviyesinin üstünde tutulmalıdır, hareket ettirilmemelidir, çıkık durumlarında kemik çıkan yere tekrar sokulmaya çalışılmamalıdır.
  5. Yanıklara Buz Uygulamamak: Hafif yanık durumunda yaralı bölgenin 15 dakika kadar soğuk suyun altında tutulması yeterlidir. İleri derecede yanık durumunda buz uygulanmamalı, pamukla kapatılmamalı, oluşan baloncuklar patlatılmamalı, yanığın etrafı temizlenmeli, yanığa yapışan giysiler çıkarılmaya çalışılmamalıdır. Tıbbi müdahale beklenmelidir.
  6. Kimyasal Zehirlenmelerde Kusmaya Çalışmayın: Kimyasal zehirlenme durumlarında çocuğunuzu da kendinizi de kusturmaya çalışmadan en kısa sürede sağlık kuruluşuna gitmeniz gereklidir.
  7. Elektrik Çarpması Durumlarında Kurtardıktan Sonra Müdahale Edin: Evlerde elektrik çarpması en sık rastlanan durumlardan biridir, bu gibi durumlarda ilk olarak elektrik akımını kesmelisiniz. Elektrik akımından kurtarmak için kişiye veya çocuğunuza kalın tahtaya basarak, tahta sopa ile müdahale etmelisiniz. Akımdan yaralanan kişinin yaralarına sargı bezi gibi şeylerle müdahale edilmemeli, üzerine bir şey sürülmemeli, en kısa sürede tıbbi yardım istenmelidir.

Bu küçük gibi görünen müdahaleler evde ilk yardım için bilmemiz gereken uygulamalardır.

Tüm dünyada, okullarda Dünya İlk Yardım Günü etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu günün önemine dikkat çekmek isteyen birçok kuruluş Dünya İlk Yardım Günü kapsamında organizasyonlar ve etkinlikler yapmaktadır. Çocuklarımıza ve çevremize ilk yardımın önemini her zaman anlatmalıyız.

Dünya İlk Yardım Günü sözleri arasında belki de en önemlisi ve en dikkat çekicisinin  ‘’İlk yardım hayat kurtarır’’ olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü gerçekten de ilk yardımı eğitimi almış biri tarafından yapılan müdahaleler hayat kurtarır.

Evdeki kazalara karşı çocuklarınız gerekli düzenlemelerle koruyabildiğiniz gibi, bazı durumlarda çok işinize yarayacak bazı ürünlerle de güvenliğinizi sağlayabilirsiniz. Ocak ve fırın düğme kapağı, fırın ve buzdolabı kilidi, priz kapağı ve emniyeti, evde güvenlik seti, köşe kenar koruyucu, çok amaçlı kilitler gibi malzemeler hayatınızı kurtarabilir. Bu ürünleri ve daha fazlasını lolons.com’da bulabilirsiniz.

Dünya İlk Yardım Günü’nde farkındalığın her yıl daha fazla artmasını diliyor, herkese kazasız ve emniyetli günler diliyoruz!

Bir yanıt yazın