Arama

Bebeklerde Uyku Düzeni ve Yapılması Gerekenler

Bebeklerde uyku çok önemlidir. Gelişmelerini doğrudan etkileyen en önemli unsur uykudur. Bebeklerin uykusunun nasıl olduğu çok önemlidir. Zira düzenli uykuya sahip olmayan bebeklerin ebeveynlerinin de uykusunu etkilemesi olasıdır.
Bebeklerin günlük uyku süresi ay ve yaşa göre değişmektedir. İlk aylarında bebekler daha fazla uyur. Bunun sebebi gelişimleri daha hızlıdır. Bu gelişimlerin desteklenmesi için düzenli ve uzun uykulara ihtiyaç duymaktadırlar.

Bebekler 5 – 8 ay aralığında günde 4 kere uyumalıdır. Bu 4 kere uyumaların 3’ü gündüz uykusu 1’i ise gece uykusudur. Gündüz uykular kısadır, gece uykusu ise uzun sürelidir. Gündüz uykuları 3 kez olmak üzere toplamda iki buçuk – üç buçuk saat aralığındadır. Geceleri ise 10 – 12 saat arası uyumaları gerekiyor.
15 – 18 ay arası olan bebeklerin gündüz uykuları 3’ten 2’ye düşmektedir. Gündüz uykuları 2 kez olmak üzere toplam iki buçuk saat civarı uyurlar. Geceleri ise 10 – 11 saat arası uyurlar. Bu dönem aslında bebekler için bir geçiş dönemidir. Bu geçiş günde 2 kere yaptıkları gündüz uykusunu bire düşürmektir. İlk başlarda bebekler için bu durum zor olacaktır. Ancak daha sonrasında alışacaklardır.
24 aydan sonra bebekler günde bir kere uyumaktadır. Bu uykunun süresi 2 saati geçmemektedir. Gece uykuları ise 10 – 11 saat arası olmaktadır.

 

 

 

Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Kurulur?

Bebekler için uyku düzeni 4. Aydan sonra oluşmaktadır. Bunun sebebi ise ilk 4 ay bebeklerle temas etmek onlara dokunmak çok önemlidir. İlk 4 ay boyunca anne bebek sevgisi ve bağı çok güçlü bir şekilde gelişir. Ancak bu durumu 4 aydan fazla tutmak bebeklerde alışma durumuna geçmeye sebep olmaktadır. 4. Aydan sonra bebeklerde uyku düzeni nasıl kurulur inceleyelim.
– 4. Aydan sonra uyku öncesi ve uyku sırasında bebekleriniz ile kesinlikle temas etmeyin. Bebeğiniz bu temasa alışır ve uyuyamaz. Sürekli olarak uyurken sizinle temas halinde olması imkansızdır. Bu yüzden temas etmeden uyumaya alıştırmanız lazımdır. Ayrıca bebekler etraftaki hareket ve seslere karşı çok hassastır siz sürekli temas etmek istediğinizde bebeğinizin hassas teni onu sürekli olarak uyarır. Sürekli olarak uyarılan bebeklerin uykusu bölünür ve rahat bir uyku uyuyamazlar.

– Aslında doğru bilinen bir yanlış ile bebeklerimizin uyku düzenini bozmaktayız. Bu bebeklerin zifiri ortamlarda uyuyamayacağıdır. Gece karanlıktan korkar diye düşünürüz. Ancak kendinizden yola çıkmanız gerekmektedir. Başınızda veya ortamda bir ışık olduğunda geç uyursunuz ve uyku sırasında dinlenemezsiniz. Bebeklerinde uyuduğu ortamın ya zifiri karanlık ya da loş bir ışık olması gerekiyor.
– Gündüz ve gece uykularını kesinlikle yatak odalarında olmalıdır. Bu da ebeveynler tarafından yapılan bir hatadır. Bebeğiniz gündüz uykularından 15 – 20 dakika önce, gece uykularından ise 30 dakika ile 1 saat arası önceden uyuyacakları odaya geçirmeniz gerekiyor. Zamanla bebeğinizin o odaya geçtiğinde kendiliğinden uykusu gelecektir.
– Bebeklerinizi uykuya konuşarak hazırlamanız gerekiyor. Bebeklerin her ne kadar bizi anlamadığını düşünsek de onlar bizi anlıyor. Ayrıca bebekleri ebeveynlerinin sesi rahatlatacaktır.

– Ebeveynlerin bu uyku düzenini bir anda sağlamaları imkansızdır. Bunu kararlılıkla bir hafta civarı sürdürmeleri gerekmektedir. Belki başlarında 40 – 50 dakika bekleyeceksiniz ancak sonucunda bebeğinizin uyku düzeni olacaktır.
– Bebeklerin aya göre gündüz uykularının kaç saat olması gerektiğini söylemiştik. Bu gündüz uykuları ile gece uykuları arasına bir süre koymanız gerekmektedir. Bu süreyi 3 – 4 saat olarak belirlemeniz doğru olacaktır. Bebeğinizi son gündüz uykusundan 3 – 4 saat sonra gece uykusuna götürmelisiniz.
– Bebeğinizi aşırı yorarak uykuya geçmesini sağlamayın. Böyle yapmanız ona uyku düzeni kazandırmaz.
– Bebeğinizi çok kalın kıyafetlerle veya çok sıcak bir ortamda uyutmaya çalışmayın. Bunalan bebeklerin uykusu verimli olmayacaktır.

 

Bir yanıt yazın