Arama

Çocuk Gelişimi için Oyun ve Oyuncağın Önemi

Çocuklar sürekli gelişme ve öğrenme çağındadır. Yaşadığı olaylar, oynadığı oyunlar ve oyuncakları onlara sürekli olarak bir şeyler öğretir. Sizlerle bebeklerin hangi oyunlarla hangi oyuncaklarla öğrendiğini, bu oyunlar ve oyuncakların onlara ne kattığını ve dikkat etmeniz gereken konuları inceleyeceğiz.

 

Oyun ve Oyuncaklar Çocuklara Ne Katar?

Öncelikle oyuncakların çocukların dili ve iletişim şekli olduğunu unutmayın. Çocukların iç dünyasının dışa vurumunun en güzel şeklidir oyuncaklar. Çocuklar sinirlerini kontrol etmeyi, sevmeyi, değer vermeyi, iletişim kurmayı kısacası yaşamlarının geri kalanı boyunca yapabilecekleri her şeyi oyuncakları sayesinde öğrenirler. Oyuncaklar çocuklarımız için bizlerden daha iyi bir eğitmen olabilir.
Çocuğun gelişiminde etki eden bir diğer unsur ise oynadığı veya oynamak istediği oyunlardır. Çocuklar oynadıkları oyunlar sayesinde sosyal hayata kendilerini hazırlarlar. Yine oyunlar sayesinde kendi kendilerine vakit geçirdiğinde eğlenmeyi bilirler. Oyunlar sosyal hayata çocuklarımızı hazırlamamız için çok önemli bir şeydir. Oyun oynamayan çocuk sosyal yaşantısında başarısız ve mutsuz olur.
Ruhsal gelişimlerinden bahsettik bunların yanı sıra fiziksel değişiklerini de yine oyuncaklar ve oyunlar doğrudan etkiler. Örneğin oyuncaklar sayesinden ellerini kullanarak ellerini ne şekilde kullanacağını öğrenir. Yine ayakları sayesinde nasıl dengede duracağını öğrenir.
Eğer basketbol oynamayı seviyorsa boy uzamasına katkı sağlayacaktır. Kızlar için genelde esneklik bu yaşlarda kazanılmaktadır. Bu yüzden jimnastik sporuyla ilgilenen kızların beden esnekliği çok fazla olacaktır.
Oynadığı oyunlar ve oyunlar aynı zamanda eğiticidir. Matematiksel zekasını geliştirir, diksiyonunu geliştirir, kelime kapasitesini arttırır, renkleri tanır gibi birçok örnek verebiliriz. Aslında çocuklarımızı takip edersek ilerleyen zamanlarda nelere yetenekli olacağını ve hangi alana yöneltmemiz gerektiğini anlayabiliriz.
Yine çocuklarda geliştirdiği diğer bir konu ise mesleklerdir. Meslekleri tanırlar ne iş yaptıklarını öğrenirler. Hatta çocuk yaşta kendilerine mesleklerle alakalı hedefler koymaları gelecek planlarının o yaşlarda oluşmasını sağlar. Çocuklar oynadığı oyunlarda kendilerini meslek çalışanlarının yerine koyarak taklit etme yeteneklerini geliştirirler.

 

 

Gelişim Çağındaki Çocuklar İçin Oyuncak Seçimi

Gelişim çağındaki çocukların oyuncak seçimleri çok önemlidir. Oyuncaklar çocuklara iyi şeyler öğrettiği gibi kötü şeylerde öğretebilir. Bu yüzden oyuncak seçimi konusunda ebeveynlere büyük sorumluluk düşmektedir. İdeal oyuncak seçimi nasıl olur açıklayalım;
– Öncelikle seçeceğiniz oyuncakların uzun soluklu olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Uzun solukludan kastettiğimiz ne açıklayalım. Yani çocukların oynadığı oyuncaklar hemen tükenen ve işlevini yitiren oyuncaklar olmamalı. Böyle oyuncaklar almanızın çocuklar üzerinde olumsuz etkileri olmaktadır. Bunlar; sinir, üzüntü ve sürekli başka bir şey isteme gibi.

– Çocuklar için oyuncakların eğitici ve öğretici olduğunu unutmayın. Onlar için oyuncak sadece göz alıcı figürler ve bunlar gibi şeyler değildir. Onlara zarar vermeyecek mutfak malzemeleri gibi şeylerde olabilir. Önemli olan bunların zarar vermemesi ve ebeveyn kontrolünde çocukların oynaması sağlanmasıdır.
– Daha az cinsiyetçi oyuncaklar tercih edilmesi daha doğru olacaktır. Bu yaşlarda çocukları cinsiyetçi yetiştirmek pek doğru bir davranış olmayabilir. Cinsiyetçi oyuncaklardan kastımız silah, makyaj malzemesi gibi oyuncaklardır. Bunlar yerine bebek, figür, araba gibi oyuncaklar tercih edilebilir.

Çocuklar Oyun Oynarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Oyuncaklar kadar çocukların öğrenmesinde, gelişmesinde oyunlarında büyük payı vardır. Bu yüzden çocuklar oyun oynarken dikkat edilmesi gereken bazı konular bulunmakta. Bunları beraber inceleyelim.
– Çocukları oyun oynarken çok dikkatli takip etmek gerekiyor. İç dünyalarında ne olduğunu ne yaşadıklarını, neyden etkilendiklerini oyunlardaki davranışları doğrudan belli etmektedir.
– Ebeveynlerinde oyunlara dahil olması gerekiyor. Çocuklar ebeveynleriyle beraber vakit geçirmek ister. Geçirdiğiniz bu vakitler çok kıymetlidir. Çocuklar bu vakitlerde hem sizden hem oyundan hem de oyuncaklardan birçok şey öğrenmektedir. Bu yüzden çocuklarınıza vakit ayırmayı onlarla oyunlar oynamayı ihmal etmeyin.
– Oyun oynarken her istediğinin olmadığını bilmesi gerekiyor. Eğer her istediğinin olmasını istiyorsa çocuğunuz, ileride sosyal hayata geçtiği zaman bu çok büyük bir sorun olacaktır.

– Şiddete dayalı oyunlar oynamasının engellenmesi gerekiyor. Çocuğunuzun şiddeti bir oyun olarak bilmesi bununla büyümesi çok yanlış bir harekettir. Böyle büyüyen çocukların büyüğü zaman şiddete daha meyilli olduğu kanıtlanmıştır. Çocuklara oyun oynarken şiddetin kötü bir şey olduğunu öğretmek gerekiyor.
– Oyun alanlarının güvenli olmasını sağlamak ebeveynlerin elindedir. Bu yüzden onlarla birlikte önlemler alıp oyun oynayabilirler veya ebeveynlerin kontrolünde olan bir alanda oyun oynayabilir.
– Oyun oynarken etrafa zarar vermemesi gerektiğini bilmesi gerekiyor. Bu ebeveynlerin yaptığı hatalardan birisidir. Çocuklar oyun oynarken onlara koyulan kurallar ileriki yaşları için çok ebeveynlere yardımcı olacaktır.
– Çocuklarınızın mutlu olması için her zaman oyunlarda onların kazanmasını sağlamanız yanlış bir davranıştır. Çocuklarınızın yenilgiyi küçük yaşlarda öğrenmesi gerekiyor.

Bir yanıt yazın