Arama

Bebek Odası Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler

Anne ve baba adaylarının bekleyiş süresindeki en keyifli işlerinden birisi de bebek odası hazırlamaktır. İstediğiniz gibi tasarlayabileceğiniz, renkli ve eğlenceli odaları hazırlarken bazı konularda dikkatli olmakta fayda var. Sizler için rehber niteliğinde, aklınızda soru işareti bırakmayacak bir yazı hazırladık. Haydi başlayalım!

Bebek Odası Nasıl Hazırlanır?

Bebek odası denildiğinde gözümüzün önüne çeşit çeşit oyuncaklar, rengarenk duvar boyaları gibi eğlenceli şeyler gelse de aslında önemli olanın bebeğimize uygun olması çok daha önemli. Çünkü bebeğiniz o odada uyuyacak, oynayacak ve büyüyecek. Peki, kusursuz bir bebek odası hazırlamak için neler gereklidir?

Güvenli Bir Bebek Odası

Yeni doğmuş bir bebek, gün içerisinde 12 ile 16 saat arasında uyuyor ve bu kadar uzun saati tamamen onun hemen yanı başında geçirmemiz de mümkün değil. Ayrıca yürümeye başladıktan sonra bebekler için etraftaki birçok şey de oldukça tehlike yaratabilmektedir.  Odadaki riskleri en aza indirmek için yapmamız gerekenler ise şu şekilde;

  • Bebek beşiği kafeslerinden mutlaka satın almalısınız. Uyuduğu sırada dönen veya hareket eden bebek, beşikten çıkarak bir kaza yaşayabilir. Ayrıca yürümeye başladıktan sonra kendi kendine kalkıp dolaşmasını da istemeyiz!
  • Bebek odasında priz bulunuyorsa ve pek de yüksekte değilse mutlaka koruyucu kapaklar almanız gerekebilir.
  • Oda içerisinde bulunan ve kapağı olan tüm yerler (Pencere, dolap, kapı vs. ) için koruyucu bebek kilitlerinden
  • Bebeğiniz yürümeye başladıysa, sivri ucu bulunan mobilyaları ortadan kaldırabilir veya köşelerine silikon aparatlardan takabilirsiniz

 

Doğru Renk Paletini Seçmek

Renkler, insan psikolojisini kolaylıkla etkileyebilir. Büyüme çağında bir bebeğin odasının renkleri, kesinlikle ilerleyen dönemlerde karakterine de yansıyacaktır.

  • İlk dikkat etmeniz gereken nokta pastel renk tonlarını tercih etmek olmalıdır. Fazla parlak renkler hareketli bir hava katsa da, huzurlu bir odayı bebeğiniz daha çok sevecektir.
  • Yine parlak renkler gibi koyu renkler de odayı boğarak bebeğin rahatsız olmasına yol açabilir.
  • En garanti seçenek gibi duran beyaz renk ise fazla aydınlık bir ortam yaratarak bebeğin uykuya dalmasına engel olabilir. Renk seçiminde en doğru tercih doğadan gelen açık mavi, yeşil ve bej gibi renkleri tercih etmek olacaktır.

Aydınlatma Önemli!

Tüm iç mimarların birleşeceği ortak nokta belki de aydınlatmanın çok önemli olmasıdır. Yanlış bir aydınlatma seçimi, ilk bakışta çok da önemli durmasa bile en güzel tasarımları verimsiz hale getirebilir.

  • Seçilen ürün mutlaka merkezi bir konumda bulunmalı, köşelere konumlanacaksa bile odanın her tarafını eşit ölçüde aydınlatmalıdır.
  • Beyaz ve sarı lambalardansa LED ışıklar daha iyi bir aydınlatma seçeneğidir.
  • Gece lambaları bir gelenek olarak çok tercih edilse de uyku hormonu olan melatoninin salgılanmasını engelleyeceği için kullanılmamalıdır. Karanlık bir ortam, uyumak için en iyisidir.

Ayrıca en iyi aydınlatma ürünlerine bu linkten ulaşabilirsiniz.

Yürümeye Başlamadan Önce Son Durak: Halılar!

  • Bebeklerin yürümeye geçmeden önceki son antrenmanı emeklemektir. Emeklemeye başlayan bebeğin çok yoğun bir şekilde haşır neşir olacağı halılar, kiri ve tozu tutmasıyla bizim için sorun olabilir.
  • Halılar evin en çabuk kirlenen eşyalarıdır. Özellikle çabuk hastalanan veya alerjik bebeklere uygun olması için antibakteriyel bir ürün tercih edebilirsiniz. Hapşıran bebekler çok sevimli görünse de rahatsız olmalarını istemeyiz!
  • Yeni moda eğitici veya eğlenceli halı modellerini tercih edebilirsiniz. Üzerinde yollar olan bir halı ile ileride bebeğiniz oldukça eğlenebilir, alfabe bulunan bir halıdan bir şeyler öğrenebilir.
  • Odada kullanılan renklerle zıt renkte bir halı seçerek dengeyi sağlayabilirsiniz. Örneğin koyu renkleri bej bir halıyla, açık renkleri kahverengi bir halıyla nötr hale getirebilirsiniz.

Bebeğinizin de çok seveceği eğlenceli desenli bebek odası halılarına tıklayıp ulaşabilirsiniz.

Doğru Perde Sağlıklı Bebek Demektir

Perdeler, oda içerisindeki en önemli eşyalardan birisidir. Sabahları ışık alan bir perde bebeğin kemik gelişimini desteklerken, geceleri ışığın geçmesine müsaade etmeyen bir perde ise doğrudan uyku hormonunu ve bebeğin büyümesini etkileyecektir. Bizim tavsiyemiz ise biri tül biri kalın kumaştan olmak üzere iki perde kullanmanız. Böylece hem sabah hem de akşam en doğru ışık dengesini kurabilirsiniz. Ayrıca perdeler odanın ısı dengesini de doğrudan etkileyerek kış ve yaz aylarında da dengeleyici bir unsur olacaktır.

Bebek odası ile ilgili en önemli detayları sizinle paylaşmak istedik, merak ettiğiniz diğer soruları yorum bölümünden bizlere sorabilirsiniz.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere!

 

Bir yanıt yazın