Arama

Araç Bebek Koltuğu Nasıl Seçilmelidir?

Her ebeveyn, çocuğunun güvenliğine oldukça önem verir, bunun için de her türlü araştırmayı yapar. Çocuk güvenliği konusundaki en önemli konulardan birisi de seyahat sırasında bebeklerin güvenliğidir. Peki, seyahat sırasında kullanılacak araç bebek koltuğu nasıl seçilir?

Bebek Araba Koltuğu Nasıl Seçilmelidir?

Araç bebek koltuğu seçimi dışarıdan oldukça zahmetli gibi görünse de hayati bir meseledir. Sizler için işleri kolaylaştırmak adına adım adım gidecek bir rehber hazırlamak istedik. İşte araç bebek koltuğu seçme rehberi!

Bebek Koltuğu Standartları

Araç koltuklarının ne kadar güvenli olduğu konusunda birçok test yapılmış ve bu testler sonucunda iki adet standart ortaya çıkmıştır. Bu standartlardan ilki Avrupa Birliği tarafından hazırlanmış olan ECE R44/04 Standardı, bir diğeri ise 2013 yılının Temmuz ayından itibaren yürürlüğe girmiş olan I-Size Standardıdır. Bu standartlar oluşturulurken araç koltukları, deney mankenleri ile herhangi bir kaza durumunda maksimum güvenliği sağlaması adına birçok testten geçmiş ve kabul görmüştür.

Oto Koltuğu Grupları

Çocuğunuzun yaş grubu, kilosu ve boyuna göre hangi araç koltuğu grubunda olacağı; Karayolları Trafik Yönetmeliğince belirlenmiştir. Belirlenen gruplara göre çocuğunuz 150 santimetreden kısa ise veya 36 kilodan daha düşük bir kilodaysa, mutlaka araç bebek koltuğu kullanılmalıdır. Peki, çocuğunuz hangi grupta yer alıyor?

  • Grup 0: 0 ila 10 kg arası, 0 ila 12 ay arası
  • Grup 0+: 0 ila 13 kg arası, 0 ila 15 ay arası
  • Grup 1: 9 ila 18 kg arası, 9 ay ila 4 yaş arası
  • Grup 2: 15 ila 25 kg arası, 4 ila 8 yaş arası
  • Grup 3: 22 ila 36 kg arası, 8 ila 12 yaş arası

Yukarıda yer alan gruplar, araç koltuğu alırken size rehberlik edebilir. Fakat birçok ürün genişletilmiş gruplara hitap edebilir. Bu konuda ürünü satın alacağınız yere danışmak size yardımcı olabilir. Ayrıca grup seçimi ile uğraşmak istemiyorsanız, 0-36 kilo aralığına uyumlu olan bebek oto araçlarını sitemiz üzerinden inceleyebilirsiniz.

Çocuklar Araba Koltuğuna Kaç Aylıkken Oturmalıdır?

Çocuk araç koltuğu yasalarca doğumdan itibaren kullanılmaya zorunlu kabul edilmiştir. Diğer bir deyişle; bebeğiniz hazır olduktan sonra ana kucağı ismi verilen model ile seyahat etmeye başlayabilirsiniz. Ayrıca uzmanlar ilk 4 ay boyunca bebeğin ters oturmasını tavsiye etmektedir.

Araç Koltuğu Hangi Yöne Dönük Olmalıdır?

Araç koltukları, seyahat sırasında yolu izlemeye müsait olan öne dönük ve arkaya dönük olmak üzere ikiye ayrılır. Ayrıca 360 derece hareket edebilen modeller de birçok firma tarafından üretilmiştir. Çocuk gözüyle bakıldığında, yolu seyretme imkânı sunan öne dönük modeller daha uygun görülse de arkaya dönük olan koltuk modellerinin %73 daha güvenli olduğu, yapılan testler ile kanıtlanmıştır. Ayrıca, öne bakan modelleri ön koltukta tercih etmeniz hava yastıkları aktif durumdaysa oldukça risklidir. Bu gibi nedenlerle mümkün olduğunca arkaya dönük şekilde araç bebek koltuğu kullanmanın daha iyi olduğunu bilinmektedir.

Bebek Oto Koltuğu Nasıl Sabitlenir?

Bebek oto koltuğunu sabitlemek, oto koltuğu seçmek kadar önemli bir konudur. İlk olarak araç koltuğunu nereye sabitleyeceğinizi bilmelisiniz. Amerikan bilim adamlarına göre arka koltuklar ön koltuklara göre %78-86 daha güvenliyken; arka merkez koltuk, arka yan koltuklara göre %25 daha güvenlidir. Yalnızca 4 adımda koltuğu monte edebilirsiniz:

  1. Araç koltuğunu tercihen seyahat yönünün tersine takın. Eğer koltuk, aracın ön tarafında olacak ise hava yastıklarını kapatın.
  2. Portbebe ile birlikte verilen emniyet kemeri talimatlarına uygun olacak şekilde kemerleri bağlayın.
  3. Çocuk koltuğu 2. aşama ile birlikte sabitlendikten sonra, sırt eğimini 45 derece olacak şekilde ayarlayın.
  4. Emniyet kemerlerini bir havlu ya da ped ile yumuşak hale getirmeyi, omuz askılarının ise düşük halde olması gerektiğini unutmayın. Yanlış bağlama tekniği, özellikle uzun yolculuklarda bebeğin huysuzlanmasına yol açabilir.

Oto Koltuğu Kaç Yaşına Kadar Zorunludur?

Şuanda ülkemizdeki güncel kanunlara göre çocukların 12 yaşına kadar araç koltuğunda oturması zorunlu kabul edilmiştir. Ayrıca 12 yaşından büyük çocuklar yetişkin olarak kabul edilmekte olup, emniyet kemeri takmaları da zorunludur. Üstelik 12 yaşından küçük çocukların araç koltuğuna oturmamasının cezası 2020 yılında 132 Türk Lirası iken, 2021 yılında bu ceza 142 Türk Lirası’na yükseltilmiştir. Son olarak bu cezanın yanı sıra sürücüye 10 ceza puanı yazılmaktadır.

Umarız bu yazımız alışverişinizde size rehberlik eder. Seyahatlerinizde güvenli yolculuklar dileriz, bir sonraki yazımızda görüşmek üzere!

Bir yanıt yazın