Arama

Sinirli Bebekler Nasıl Sakinleşir?

Gelişim çağında olan bebekler özellikle 3 aydan sonra sinirlenmeye başlar. Bu sinirlenme durumları bazen aşırıya kaçtığı zaman ebeveynler ne yapacağınız bilemez. Aslında sinirli bebeklerin sakinleştirilmesi çok önemlidir. Yanlış bir sakinleştirme yolu onları hem gelişim çağında hem de ilerleyen yaşlarında olumsuz etkileyecektir. Yaşı ilerlediği zaman hem çevresinde hem de aile içinde sorunlara neden olacaktır. Bebeklerin genelde neye sinirlendiği ve bu durumlarda nasıl sakinleştirilebileceği ayrıca sakinleştirirken neler yapılmaması gerektiğini söyleyeceğiz.

Bebekler Nelere Sinirlenir? Neler Yapılmalı?

Günlük yaşantılarında bebeklerin sinirlenmesine neden olan bazı durumlar vardır. Bu durumlarda ebeveynlerin davranışları çok önemlidir. İlerleyen zamanlarda olaylara vereceği tepkileri bu durumlar belirleyecektir.
Bebekler yorgunsa sinirli olur. Bebekler gün içinde yorulmuş olabilir. Gün içinde pek bir şey yapmadığını düşünebilirsiniz. Ancak banyo yapmaları, üst değiştirmeleri, yemek yemeleri bebekleri yoran eylemler olmaktadır. Bu yorgunlukları onları sinirli yapabilir. Bu durumda ebeveynleri yapması gereken bebeklerinin asla üzerine gitmemesi gerekiyor. Bu durumlarda onları yoracak şeyler yapmaması gerekiyor. Örneğin bir etkinlik planınız var ise yemeğe çıkmak, alışveriş merkezine gitmek gibi olabilir. Bu planları iptal etmeniz en doğrusu olacaktır. Bebeğinizi kendi halinde bırakın ve oturmasını uyumasını bekleyin. Daha sonrasın yatağına götürüp uyumasına izin verin. Uyandığı zaman sinir halinin geçtiğini ve dinlendiğini göreceksiniz.

Yemek konusunda ısrar edildiğinde bebekler sinirli olacaktır. Bebeklerin aç olduğunu düşünüp zorla yemek yemeleri için uğraştığımızda sinirlenecektir. Bebekleri yemek konusunda sıkıştırmak ve ağzına yemekleri zorla tıkmak pek doğru bir davranış olmayacaktır. Bebekler aç olduğunda zaten kendileri yemek yiyecektir.
Yabancı birisinin kucağına gitmek bebeğinizin siniri bozacak bir diğer davranıştır. Bebekler dünyaya geldiğinde yeni yeni ortamı tanımaya ve anlamlandırmaya başlıyor olacaktır. Yeni tanıştığı birini direkt olarak sevmesi ve güvenmesi imkansız olacaktır. Bu yüzden tanımadığı birisinin kucağına hemen bebeği vermek, bebeğin sinirini bozacaktır. Bu durumlarda sevmesini istediğiniz akrabanız, arkadaşını, komşunuz kim olursa olsun sizin kucağınızdayken sevmesini isteyebilirsiniz.

Bebekleri hareketlerini kısıtladığınız zaman sinirlenecektir. Bebekler size yanlış gelen bazı şeyleri yapabilir ancak siz ona karşı çıktığınız zaman hırçınlaşarak sinirli bir hal alabilir. Bu durumda bebeğinizin yaptığı şeyi görmezden gelebilirsiniz. Örneğin oyuncağını yere fırlattığında hayır, bunu yapma, yanlış gibi cümleler kurup veya ona kızarak uyarmayın. Bunun yerine oyuncak fırlattığı yerde kalsın. Görmezden gelin, bunun sebebi bebekler bazen dikkat çekmek için bu tip davranış yapabiliyor. Siz ona dur yapma dedikçe yapamaya devam edecektir.
Bebeğinizi en çok sinirlendiren durum kendini ifade edememesidir. Bebekler gelişim çağında kendilerini ebeveynlerine ifade etmekte çok zorlanmaktadır. Bu gibi bir durumla karşılaşmamak için öncelikle bebeğinizi çok iyi gözlemlemeniz gerekiyor. İlk günden beri gözlemlediğiniz bebeğiniz kendini size ifade etmekte çok fazla zorlanmayacaktır. Ancak zorlandığını hissediyorsanız onu sabırlı bir şekilde gözlemleyin ve dinleyin. Burada sabır en önemli unsur olacaktır. Onu anlamaya çalışın.
Bebekler başarısız olduğunda sinirlenebilmektedir. Hareket kabiliyetleri gelişim dönemlerinde ilerlemeye başlamaktadır. Ancak hareket kabiliyetleri gelişen bebekler sürekli olarak farklı şeyler yapmaya ve keşfetmeye çalışmaktadır. Bu durumda başarısızlıklarda artmaktadır. Örneğin istediği bir şeyi alamama veya oyuncağı yerden kaldıramama gibi. Bu durumlar bebekleri oldukça sinirlendiren bir durum olacaktır.

Bu durumlarda bebeği kendi haline bırakmamak gerekiyor. Ona yardımcı olup destek olmak gerekiyor. Bu durum hem ebeveyn bağının gelişmesine hem de bebeğin sakinleşmesine katkıda bulunacaktır.
Son olarak bebeğinizde bir hastalık olabilir. Yukarıda bahsettiğimiz her unsuru uyguluyorsanız ve bebeğinizin hala sinirli hali devam ediyorsa bunun sebebi bir hastalık olabilir. Bu durumda vakit kaybetmeden hemen sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekiyor.

Bebeğinizin Sinirlilik Durumlarında Ne Yapmamalısınız?

Bebekler sinirlendiği zaman yapılan bazı hatalar vardır. Bu hatalar neticesinde bebeğin daha fazla sinirlenmesine sebep olacaktır. Yapılan hatalardan bahsedelim.
– Bebek sinirlendiği zaman ona kızmayın. Kızmak onu daha fazla sinirlendirecektir ve ebeveyn bağlarının gelişmesi zorlaşacaktır. Kızmak yerine ona destek olmanız daha doğru olacaktır. Konuşamaya çalışın onunla bebeklerin sizi anladığını unutmayın.
– Bebek sinirlendiği zaman onu umursamaz davranmayın. Aksine çok iyi bir gözlemci olun. Sinirlenmesinin sebebini böyle anlayabilirsiniz.
– Bebeğiniz sinirlendiği zaman onu zorlamayın. Örneğin dışarıya çıkmak istemiyorsa çıkmayın veya yemek yemiyorsa onun içinde zorlamayın.

Bir yanıt yazın