Arama

Pandemide Hamileler İçin Öneriler

Covid-19 virüsü uzun süredir hepimizin hayatını etkisi altına almış durumda. Virüs, ilk kez ortaya çıktığında merakla karışık bir belirsizlik vardı üzerimizde, bu duygular zamanla yerini korkuya bıraktı. Vaka sayıları arttıkça evlere kapandık, önlemleri arttırmak zorunda kaldık, birçoğumuz evden çalışma sistemine geçtik, çocuklar eğitimlerine ara vermek zorunda kaldı. Hepimizin hayatında köklü değişimler yaşandı diyebiliriz. İşler o kadar çığırından çıktı ki pandemi ilan edildi. Derken aşı bulundu, aşı olsak mı olmasak mı? Kafalarda bin bir tane soru oluştu. Peki, bu süreçte hamile olmak nasıl bir duygu sizce? Cevaplaması zor olsa gerek, bir bedende iki veya üç canlı olmak, tüm endişeleri hem kendin hem de bebeğin için yaşamak. Bir yandan da bu döneme denk gelen bebeklerin tam bir savaşçı olacağını düşünüyor insan, her zorluğa göğüs germiş minik kahramanlar!

Pandemide hamile olmak elbette çok zor, bunun için de anne adaylarının birçok konuda önlem alması gerekiyor. Uzmanların görüşleriyle pandemi anneleri için öneriler hazırladık. Çünkü bizim için çok önemlisiniz.

  1. Sağlıklı Beslenme: Hamilelik ve sağlıklı beslenme muhteşem ikilidir. Normalde tüketmediğimiz besinleri doktorumuzun tavsiyesiyle hamilelik döneminde tüketmemiz gerekebilir. Hamileler için beslenme programı olmazsa olmazlardandır. Bizim beslenmemiz demek bebeğimizin beslenmesi anlamına geldiğinden bu dönemde beslenme düzenimize oldukça dikkat etmeliyiz. Aç kalmamalı, belli bir rutinde yemek yemeliyiz. Kış ve yaz dönemi sebze ve meyvelerinden zamanında tüketmek oldukça önemlidir. Tespit edilmiş bir vitamin eksikliğimiz söz konusuysa bu durumda doktorumuzla görüşmeli bu doğrultuda beslenme düzeni oluşturmalıyız.
  2. Sosyal Mesafeye Dikkat Etme: Covid-19 pandemisi süresince en çok dikkat ettiğimiz konulardan biri kuşkusuz ki sosyal mesafedir. Hamilelikte sosyal mesafeye dikkat etmek konusunda daha hassas olmalıyız. Kış aylarında grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların semptomları covid-19 salgını semptomları ile karışabilmektedir. Hamilelikte kapalı alanlarda maske takmak, takmayanları uyarmak, sosyal mesafeye dikkat etmek, temizlik kurallarına uymak, ellerimizi sık sık yıkamak, kalabalık ortamlara girmemek, hasta ve temaslı kişilerle temas kurmamak en önemli önceliklerimiz olmalıdır.
  3. Düzenli Yürüyüş Yapma: Eğer ciddi bir sağlık problemimiz yoksa sağlığımız açısından her gün düzenli yürüyüş yapmalıyız. Hamilelikte de düzenli yürüyüş bizim ve bebeğimizin hareketsiz kalmaması için oldukça faydalıdır. Doktorumuzun da onayıyla her gün yarım saat yürüyüş hem zihnimize hem ruhumuza, hem de sağlığımıza iyi gelecektir.
  4. Stresten ve Endişeden Uzak Durma: Herkesin oldukça endişeli olduğu bu dönemde hamilelikten kaynaklı farklı stresler yaşayabiliriz, hastalığın bebeğimize geçeceğini düşünüp endişelenebiliriz fakat unutmayalım ki fazla stres ve endişe bebeğimiz için zararlı, bu yüzden stres seviyemizin yükselmemesine dikkat etmeliyiz. Stresin bağışıklık sistemini zayıflattığı kanıtlanmış bir gerçektir.
  5. Yeterli Su Tüketme: Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu su miktarını bilmek ve ona göre günlük yeterli su tüketiminde bulunmak sağlığımız açısından çok önemlidir. Vücudumuzu susuz bırakmamaya ve günlük ortalama 2 litre su tüketmeye dikkat etmeliyiz.
  6. Düzenli Uyku: Sağlıklı ve kaliteli uykunun bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmış bir gerçektir. Yeterli miktarda uyumaya, uykusuz kalmamaya dikkat etmeliyiz.

Covid-19 pandemisi süresinde hamile olmak endişe verici gibi görünse de kurallara uyarak, doktorunuza danışarak bu süreci normal bir şekilde geçirebilirsiniz. Öncelikle kendi sağlığımızı düşünürsek böylelikle bebeğimizi de düşünmüş oluruz. Çünkü o bizim bir parçamız ve bizimle beraber büyüyor, gelişiyor. Uzmanlar bebeğimizle konuşmanın, rahatlatıcı müzikler dinlemenin de bu dönemde stresi azalttığını söylemektedir.

LoLons ailesi olarak, bebeğinizi sağlıkla kucağınıza aldığınız sağlıklı ve mutlu günler diliyoruz!

Bir yanıt yazın