Bebeğimin Odasını Ne zaman Ayırmalıyım?

Bebeği olan birçok annenin aklındaki sorulardan biride Bebeğimin odasını ne zaman ayırmalıyım sorusu vardır. Malesef bu sorunun cevabı kesin ve net değildir. Çünkü her zaman diyoruz ki her çocuk kendine özeldir. Ama sizler için derlediğimiz anne deneyimlerinden yola çıkarak derlediğimiz notlar şu şekildedir.

👉Amerikan Pediatri Akademi bebeklerin uyku güvenliği açısından İLK 6 AY ebeveynleri ile aynı odada kalmalarını önermektedir. Annenin bir de emzirme süreci devam ediyorsa hem bebeğini emzirmesi hem de ihtiyaç anında müdahale etmesi için aynı odada olması uzmanlar tarafından desteklenmektedir.

👉 Bebeğin bireysellik, özgüven ve uyku düzeni için 1,5-2 yaş en geç 3 yaşına kadar odasının değişmesini öneriyoruz. Bu süre zarfındaki en doğru zamanı bebeğinizin hazır olması ve sizin kararlılığınızla belirlebilirsiniz.

👉 Bebeğiniz ağladığında ona hemen ulaşabileceğiniz yakınlıkta olmasını önerilmektedir. Eğer oda uzaksa bebek telsizi kullanabilirsiniz.

👉Karar verdiğiniz zaman bebeğinizi psikolojik olarak hazırlamanız gerekmektedir.

 

Bunun için;

Uyku öncesinde uyku rutini oluşturulabilir. Birlikte perdeler kapatılıp uyku zamanının geldiği hatırlatılabilir.

Kendi odasına geçmeden önce odasında beraber vakit geçirmek önemlidir. Bu şekilde odasına alışacaktır. Mesela gün içinde oyun oynanabilir, kitap okunabilir.

Bebeğinizin kendisini güvende hissetmesi için ilk zamanlar sizinle uyuması sonrasında ise o uyurken yanınızda olduğunuzu bilmesi onu rahatlatacaktır.

Uykuyu keyifli hale getirmek için uyku oyuncağı seçilebilir, bazı bebeklerin ise uyku oyuncağı yerine müslin uyku örtülerini sevmektedir.

Gündüz uykusunu kendi odasında uyutmak yararlı olacaktır

Bebekler kaç aylık olursa olsun anneyi anlar. O yüzden bebeğinizle konuşabilir oda değişikliğini anlatabilirsiniz. Odayı sıfırdan dizayn ediyorsanız onunda seveceği şekilde birlikte dekorasyonunu yapabilirsiniz. Hatta heveslendirmek için yatak seçimi için onun istekleri sorulabilir.

Bebekler annelerin duygu ve endişelerini hemen hissedebiliyor bu nedenle annende en az bebek kadar hazır olması önemlidir. Özellikle 1 yaş sonrası bazı çocuklar dirençli olabiliyor. Bu yüzden kararlı olmak gerekmektedir.

Ve tabi babalar bu süreçte en az anne kadar kararlı ve bu sürecin içerisinde görev almalıdır.

Bir cevap yazın